Termenul „minimalism” provine din limba latină: „minimus”, adică cel mai mic. Deși nu a apărut inițial ca un stil vestimentar, ci arhitectural, a fost adoptat cu rapiditate de cei care au aplicat principiile de construcție a clădirilor, „construcției” unui outfit. Cu siguranță ai observat în mediul online clădiri realizate în stil minimalist sau design interior care se bazează pe aceste principii.
Stilul minimalist în ceea ce privește vestimentația a fost popularizat de către multe celebrități de-a lungul timpului. Acestea se prezentau în fața camerelor în ținute aparent simple, dar care ieșeau în evidență prin faptul că erau foarte bine compuse, atât din punct de vedere al elementelor, cât și din punct de vedere cromatic.
Cuprins
- Ce presupune stilul minimalist?
- Regulile minimalismului în stilul vestimentar
- Stilul minimalist: haine recomandate
- Exemple ale stilului minimalist vestimentar
1. Ce presupune stilul minimalist?
- un outfit minimalist trebuie „curățat” de orice element care nu este necesar (precum a-ți pune trei brățări în loc de una)
- vor fi folosite doar acele elemente esențiale și „de efect”
- ținuta nu va fi deloc aglomerată din punct de vedere vizual, nici la nivelul pieselor pe care le vei alege, dar nici la nivel cromatic
- liniile articolelor pe care le vei purta trebuie să fie simple, hainele trebuie să „cadă” pe trup, ai nevoie de haine croite bine și care să fie lipsite de rupturi (în cazul blugilor)
- acest stil vestimentar poate fi abordat din multe unghiuri, de la cel mai sportiv, până la cel casual sau elegant
2. Regulile minimalismului în stilul vestimentar
Dacă adopți un stil vestimentar minimalist, nu înseamnă că vei purta doar alb și negru. Este important să ai în dulap articole pe care chiar le porți. O garderobă minimalistă va fi formată în general de culori neutre, închise și deschise:
- negru
- alb
- gri
- petrol
- bej
- maro
Pe lângă acestea, ai „voie” să adaugi și anumite pete de culoare. Trebuie doar să acorzi mare atenție materialelor și calității produselor. Culorile de mai sus sunt preferate pentru acest stil pentru că se potrivesc cu ușurință între ele și arată fabulos în orice combinație.
Este recomandat ca nuanțele diverselor piese pe care le alegi când compui o ținută să fie în contrast, pentru a reuși să nu plictisești privitorul prin monotonie. Evident, în funcție de piesele pe care le alegi, această regulă poate fi încălcată (este binecunoscut faptul că ținutele all black arată bine și avantajează pe oricine, însă o ținută în întregime gri nu va avea același efect).
Accentele de culoare sunt binevenite, dar trebuie alese cu atenție pentru a nu deranja din punct de vedere vizual. Jocul de culori este făcut adesea între alăturarea nuanțelor dechise cu cele închise (clasica alăturare dintre un top alb și pantaloni negri).
3. Stilul minimalist: haine recomandate
Nu este necesară simetria între articole, stilul minimalist fiind un stil care te lasă să te joci cu proporțiile. Spre exemplu, nu e necesar să combini un tricou mulat cu o pereche de jeanși skinny. Poți alege un tricou statement mai larg (oversize), pe care să îl alături perechii de jeanși skinny. În timpul sezonului rece, gecile cu puf (puffer jacket) au devenit din ce în ce mai apreciate, dar poți alege și gecile clasice sau paltoanele. Tricourile de la noi din shop sunt potrivite pentru a compune un asemenea outfit minimalist și lejer:
Tricourile sunt de nelipsit într-o garderobă minimalistă. Acestea trebuie să fie de calitate superioară, să aibă cusături fără defecte și, dacă optezi pentru un tricou cu imprimeu, acesta să fie la rândul său calitativ, să nu se strice după câteva spălări. Asemenea tricouri pot fi găsite la noi în shop, având imprimate atât mesaje amuzante, cât și mesaje statement (pe lângă multe altele):
Un truc care te va ajuta să îți compui cu stil ținuta minimalistă? Alege articolul vestimentar principal și construiește restul în jurul său. Adică, nu te gândi dimineața că vrei să porți acei pantaloni și acel tricou, ci gândește-te că vrei să porți acel tricou și construiește ținuta în jurul său. Rezultatele vor fi cu mult superioare, comparativ cu primul caz, pentru că nu te vei simți dezamăgit atunci când ținuta pe care ai plănuit-o în minte nu arată la fel de bine și în realitate. Vei fi mai open-minded cu privire la alegerile pe care le ai la dispoziție.
4. Exemple ale stilului minimalist vestimentar
Te poți inspira din pozele de mai jos care exemplifică, cu acuratețe, stilul minimalist sau poți chiar să le imiți cu ceea ce ai tu prin dulap. Nu uita „regula de aur”: trebuie să ai în garderobă doar haine pe care chiar le porți!
În ceea ce privește accesorizarea, te poți inspira din imaginile următoare:
Există persoane care au dus acest stil la un nivel superior, adoptându-l ca mod de viață, în toate aspectele sale - stil vestimentar, design interior, alimentație și recreație. Totuși, tu poți începe prin a integra anumite aspecte ale stilului minimalist în garderoba ta pentru a vedea dacă ți se potrivește cu adevărat.
Sursa foto: roadvrs.com, shutterstock.com, pexels.com, unsplash.com, ro.pinterest.com